reede, 31. august 2012

Rõõmus kaltsuvaip - tütre esimene vaibake.

Esitlen tütre esimest, päris omakootud kaltsuvaipa. Värvide valik ja triipude sobitamine oli tema vaba valik. Samuti pikkus, sest kootud sai just parasjagu niipalju, kui viitsimist oli. Kokku kolm õhtut kudumist ja pikkust sai vaibal lõpuks
1 m ja 10 cm. Vaibake leidis koha loomulikult tütre tuppa voodi ette. Ikkagi esimene vaibake ja oma kätega tehtud.
Materjal on enamus puuvillane, mõni riba sünteetilist oranži triipu sai ka vahele kootud särtsu andmiseks. Kangasteljed on vanaema Leili omad, tema lõikas ka kogu materjali ja valmistas ette teljed ning jagas õpetusi minu noorele vaibameistrile:)
Tubli, Marian!


neljapäev, 9. august 2012

Roosa, linane ja longus kellukad.

Kootud pitsimustriga top linasest lõngast. Top tundub jahedate ilmadega soe ja palavatega jahutav. Lõngaks ülimõnus 100% linane lõng Drops Lin 105 tumeroosa. See lõng polekski nagu päris linane, see on nii siidine ja kauni läikega. Soetasin selle järjekordselt allahindluse ajal kui hind oli langenud -30%. Mustrit valisin kaua, kuni lõpuks leidsin sobiva "Kuduja mustrikogust" - Longus kellukas. See muster põhineb väga vanal koekirjal, mille puhul silmuste arv ridades muutub väga palju. Kudusin ringselt alt üles, alustades 158 silmusega ja kahandasin iga 5 cm järel külgedelt mustri kõrvalt 1 silmuse. Kokku igal ringil 4 silmust ja kahaduse ringe 4 korda. Lõpuks jäi vardale 142 silmust. Kudusin mustrit 13 cm ja kasvatasin juurde ringil 4 silmust külgedele mustri serva. Kui kogu töö pikkus oli 47 cm, kudusin maha käeaukude jaoks 3 silmust mõlemal serval ja kahandasin 1 silmuse iga rea alguses 2 korda.
Lõnga kulus kokku 5 tokki ja kudusin ringvarrastega nr. 3,5. Lõpuks heegeldasin servad üle nr. 3 heegelnõelaga.